Rechtsgebieden


Personen- en Familierecht

bekijk advocaten

Het personen- en familierecht houdt zich bezig met zaken die de familie en het kind betreffen, zoals scheiding, geboorte, afstamming en kinderbeschermingsmaatregelen.

Psychiatrisch patiƫntenrecht

bekijk advocaten

Het psychiatrisch patiƫntenrecht houdt zich bezig met de gedwongen opname en behandelingen in de psychiatrie.

Rechtsgebieden

Het recht in Nederland gaat over veel verschillende zaken. Om het overzichtelijker te maken is het recht opgedeeld in verschillende rechtsgebieden.

Advocaten moeten aangeven in welk rechtsgebied zij werkzaam zijn. Er zijn in totaal 33 rechtsgebieden. Deze rechtsgebieden worden hiernaast uitgelegd. 

Rechtsgebiedenregister
De bron van deze zoekmachine is het rechtsgebiedenregister. Advocaten kunnen zich sinds begin dit jaar registreren op minimaal één en maximaal vier rechtsgebied(en) waarop zij werkzaam zijn. Per rechtsgebied is iedere advocaat verplicht om tien opleidingspunten per jaar te halen.

Tot nu toe hebben ongeveer 6000 advocaten zich geregistreerd. Advocaten die nog niet hun rechtsgebied(en) hebben geregistreerd zijn vooralsnog alleen op naam te vinden in de nieuwe zoekmachine. Voor 1 maart 2020 moet iedere advocaat zich hebben geregistreerd.